Prawdziwa włoska foccacia Margherity Kardas

Opublikowano: 07.01.2020

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularne jest na całym świecie. W samych Włoszech występuje w różnych odmianach. Właściwie każdy region może pochwalić się swoją wersją. Spróbujcie naszej!

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Ilość porcji
    5
  • Poziom trudności
    łatwy
Trik kulinarny: Prawdziwa włoska foccacia Margherity Kardas

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • 300 gr zielonych oliwek
  • 200 gr pomidorów suszonych
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • rozmaryn, tymianek lub oregano

Przygotowanie:

  1. Do drożdży dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
  2. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę.
  3. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować.
  4. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny.
  5. Piekarnik nagrzać do 220°C.Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Focaccię podajemy skropioną oliwą oraz świeżymi ziołami