Prosty bogaty chleb z tahini i ziaren Oli Nguyen

Opublikowano: 06.03.2019

Ten pyszny chleb zaskoczy was nie tylko walorami zdrowotnymi ale też niespotykanie bogatym smakiem

  • Czas przygotowania
    90 min.
Trik kulinarny: Prosty bogaty chleb z tahini i ziaren Oli Nguyen

Składniki

  • 75g zmielonego siemienia lnianego
  • 75g całych ziaren siemienia lnianego
  • 60g mielonego maku
  • 190g łuskanego sezamu jasnego
  • 6 jajek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Zmieszać ze sobą mokre składniki w misce. Przesypać do tej samej misy suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Zakryć miskę folią i odłożyć ciasto na ok. 30 minut, aby siemię lniane spęczniało. Włożyć ciasto do formy do pieczenia chleba (wyłożonego papierem do pieczenia i wcześniej naolejowanego). Piec w nagrzanym do 95 ° C (termoobieg) piekarniku przez 1,5 - 2h. Gotowość chleba można sprawdzić wbijając w niego wykałaczkę - suchy patyczek oznacza koniec pieczenia.