Pyszna pasta z bobu Iny Rybarczyk

Opublikowano: 26.08.2019

Idealna do kanapek, wegańska, zielona i przepyszna pasta z bobu to nowa odsłona tego wracającego do łask warzywa. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt jest piorunujący.

  • Ilość
    600g
  • Czas przygotowania
    20 minut
Trik kulinarny: Pyszna pasta z bobu Iny Rybarczyk

Składniki

  • 500 g świeżego bobu
  • garść listków świeżej kolendry
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1 obrany i posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty tahina
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (do smaku)
  • 3-3 łyżki wody
  • 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotuję go do miękkości pod przykryciem - ok. 10 min. Ugotowany bób przelewam zimną wodą, obieram i pozostawiam do ostygnięcia.
  2. Do miski wrzucam ugotowany bób i pozostałe składniki. Lepiej na początku wlać mniej soku z cytryny, a potem ewentualnie zwiększyć jego ilość.
  3. Wszystko blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku

Smacznego!