Pyszna wielkanocna babka

Opublikowano: 22.02.2018

Zapraszamy na pieczenie słodkości z Roksaną Wiśniewską. Babka Roksany z dzieciństwa to przepis z babcinego zeszytu -
to bardzo ważne wspomnienie i rozpadające się żółte kartki poplamione masłem i lukrem. Babka przypomina Roksanie święta sprzed 20 lat, kiedy cała rodzina zbierała się razem. Babcia, mama i ciocie wspólnie przygotowywały potrawy. Jedna z nich odpowiedzialna była za ciasta i tam też Roksana zajmowała swoje stanowisko, uwielbiała pomagać piec. Zapach babki roznosił się po kuchni, a wszystkie dzieci nie mogły doczekać sie lukrowania. Rodzinna, świąteczna babka Roksany była ozdobiona lukrem, orzechami i skórką z pomarańczy. I taka jest do dzisiaj. Zapraszamy.

  • Liczba osób
    10
Trik kulinarny: Pyszna wielkanocna babka

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 125 g masła
  • 150 g rodzynków (rodzynki i ewntualnie trochę rumu wg. uznania i dla podkreślenia smaku
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 1 pomarańcza

PRZYGOTOWANIE

  • Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn - drożdże rozkruszamy, posypujemy łyżeczka cukru i czekamy, aż zaczną robić się płynne (w tym momencie, drożdże już zaczynaja ,,pracować"). Następnie dodajemy 1/3 szklanki mleka (w temepraturze pokojowej), dosypujemy łyżeczkę mąki i mieszamy. Czekamy aż rozczyn zwiększy swoją objętość. Potrawa to około 15 minut.
  • 1 całe jajko trzeba roztrzepać.
  • 125 g masła należy roztopić i wystudzić.
  • Makę przenną mieszamy z pozostałymi składnikami, a rozpuszczony tłuszcz dodajemy prawiena na końcu wyrabiania ciasta.
  • Ciasto wyrabiamy rękoma, aż będzie miękkie i elastyczne i jak zacznie się swobodnie odklejać od miski lub od palców.
  • Z wyrobionego ciasta formujemy kulę.
  • Wkładamy wyrobione ciasto do oprószonej mąką miski i odstawiamy je w ciepłe miejsce. Miskę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto wyrośnie do podwojenia jego objętości. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać około 1,5 godziny.
  • Po ok. 1,5 godziny wyjmujemy ciasto i wyrabiamy je raz jeszcze. 
  • Następnie bierzemy 2 formy do babek, po ich natłuszczeniu trzeba je oprószyć mąką pszenną lub bułką tartą.
  • Ciasto nakładamy do wysokości 1/3 foremek (u nas wyszły dwie babki: jedna jak na zdjęciu, druga mniejsza). 
  • Ciasto przykrywamy ponownie i odkładamy w ciepłe miesjce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
  • Myjemy pomrańczę (można ją wyparzyć), żeby uzyskać czystą skórkę z pomarańczy.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.

PRZYRZĄDZANIE

  • Wstawiamy obydwie babki lub jedną w większej foremce do rozgrzanego piekarnika i pieczemy je w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u nas było to około 30-40 minut, ale zdarza się, że czas pieczenia jest trochę dłuższy). 
  • Jeśli babka będzie pieczona zbyt długo ciasto będzie zbyt suche. Trzeba mieć oko na babkę, bo naprawdę szkoda popsuć taką pyszną babkę.
  • Nastęnie uchylamy drzwi od piekarnika i po kilku minutach wyjmujemy babki z piarnika, następnie studzimy je w formakach, potem wyjmujemy je z foremek i studzimy na kratce. Pilnujemy, żeby proces studzenia był powolny.
  • Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn mieszamyć z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, następnie babkę ponakłuwamy i nasączamy.
  • Babkę można również polać lukrem (bez lukru babka może się wydawać mało słodka dla łasuchów): 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3-4 łyżkami soku z cytryny lub wody. 
  • W zależności od smaku i gustu można zrezygnować z lukru i pozypać babkę cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą.