Pyszne sakiewki naleśnikowe z jabłkami w słonym sosie karmelowym

Opublikowano: 24.08.2017

Naleśniki (sakiewki) z jabłkami łączą w sobie słodkie i słone smaki. Jesteśmy fanami zaskakującego smaku tego deseru. Łącząc w jednym daniu słodkie i słone smaki stworzysz zaskakujący deser.

  • Porcje:
    4
  • Przygotowanie:
    45 minut
  • Przyrządzenie:
    20 minut
Trik kulinarny: Pyszne sakiewki naleśnikowe z jabłkami w słonym sosie karmelowym

Składniki

NALEŚNIKI:
  • 2 jajka
  • 10g drobnego cukru
  • 1 ½ łyżki cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 25 g masła, rozpuszczonego

DODATKI:
  • 3 jabłka obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 szczypta cukru
  • 1 laska wanilii

SOS KARMELOWY:
  • 100 ml wody
  • kilka kropli soku cytrynowego
  • 200 g cukru
  • 200 g śmietanki
  • 75 g masła solonego

Przygotowanie

Ciasto naleśnikowe
Mieszamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy mleko, aby otrzymać gładkie ciasto. Dodajemy roztopione, wystudzone masło, mieszamy, po czym przelewamy ciasto przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek. W trakcie kiedy nasze ciasto naleśnikowe odpoczywa prażymy jabłka

Przygotowanie jabłek
Jabłka przesmażamy na gorącym maśle razem z cukrem i laską wanilii. Dodajemy łyżkę wazową sosu karmelowego, mieszamy. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż ostrzem noża, wyskrobujemy nasionka i dodajemy je do smażonych jabłek.

Smażenie naleśników
Rozgrzewamy dużą patelnię do naleśników. Ciasto wlewamy łyżką i rozprowadzamy je po patelni krążąc patelnią - zwracamy uwagę, żeby naleśniki nie były za grube. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim na talerzu.

Zawiązywanie sakiewek z jabłkami
Pustą laskę wanilii kroimy w cienkie paski, którymi później zwiążemy nasze naleśnikowe sakiewki.

Przyrządzenie sakiewek z jabłkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na środku każdego placka kładziemy łyżeczkę nadzienia jabłkowego, zbieramy brzegi i następnie związujemy je cienkimi paskami laski wanilii. Gotowe sakiewki przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika. Następnie pieczemy około 20-25 minut w zależności od grubości naleśnika. Sakiewki z jabłkami podajemy polane sosem karmelowym.

Sos karmelowy

Zagotowujemy wodę na karmel, dodajemy trochę soku z cytryny, cukier i gotujemy, aż otrzymamy karmel o nieco ciemnym kolorze. Karmel odstawiamy na około 5 minut, żeby masa trochę wystygła. Następnie wlewamy powoli śmietankę, cały czas mieszając długą trzepaczką. Kiedy śmietanka całkowicie połączy się z karmelem, dodajemy masło, również cały czas mieszając. Na końcu powinniśmy otrzymać kremowy, dosyć płynny sos karmelowy. Odstawiamy, ale żeby sos nie wystygł całkowicie, stawiamy naczynie z sosem nad kąpielą wodną (garnek z ciepłą wodą).

Wskazówki cook story

Sok z cytryny, który dodajemy do gotującej się wody sprawa, że podczas gotowania karmelu nie skrystalizuje się cukier. Proponujemy przygotowanie deseru z twardych i lekko kwaśnych jabłek.