Różowe leniwe z owocami Patryka Piskorza

Opublikowano: 01.10.2018

Patryk Piskorz pokaże jak odmienić leniwe w kulinarną ucztę

  • Liczba porcji
    2 osoby
  • Czas przygotowania
    35 min.
Trik kulinarny: Różowe leniwe z owocami Patryka Piskorza

Składniki

• 270 g twarogu półtłustego
• Sól
• 125 g Mąka typu 500
• 1-2 jaja
• 40 ml soku z buraków
• 1 śmietana 36%
• Świeże maliny, jeżyny, borówki

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko oraz 2 szczypty soli, następnie ucieramy na gładką masę.
Dodajemy sok z buraka i stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie gęste ciasto, które już będzie trudno mieszać łyżką.
Formujemy długie wałki, które później tniemy nożem na kluseczki.
Gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżeczka na litr wody), wyjmujemy z wody po około 4 minutach od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

PRZYRZĄDZANIE:

Podajemy posypane cukrem z bitą śmietaną i świeżymi owocami :)

SMACZNEGO!