Racuchy z jabłkiem

Opublikowano: 19.03.2020

Doskonale znane wszystkim. Proste i szybkie w przygotowaniu racuchy są idealne jako posiłek lub alternatywa, gdy nachodzi Cię ochota na coś słodkiego.

  • Czas przygotowania
    25 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Racuchy z jabłkiem

Składniki

  • 4 jabłka
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Roztrzep żółtko, dodaj mleko, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i cynamon. Do powstałej masy wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wrzuć jabłka. Następnie dodaj ubite białka i powoli mieszaj. Na rozgrzaną patelnię wyłóż 2 łyżki ciasta i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Racuchy podawaj posypane cukrem pudrem.
Pamiętaj!
Racuchy możesz podawać z dodatkiem cukru pudru lub innego dodatku np. dżemu. Smacznego!