Ravioli z ricottą Matteo Brunetti

Opublikowano: 27.09.2018

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej, nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta.

  • Ilość porcji
    czas trwania
  • 2
    50 min
Trik kulinarny: Ravioli z ricottą Matteo Brunetti

Składniki

Makaron
• 250 gr mąki
• 250 ml gorącej wody
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz
• 150 gr ricotty
• 1 jajko
• 100 gr parmezanu
• Majeranek
Sos
• 250 gr pomidorków koktajlowych
• 25 gr parmezanu
• Oliwa, sól, pieprz
• Trochę świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

Ciasto do makaronu
Do miski wkładamy wszystkie składniki potrzebne do makaronu i wyrabiamy ciasto.
Ciasto zafoliować i włożyć do lodówki na 20 minut..

Farsz
W misce mieszamy wszystkie składniki do farszu.

Sos
Podsmażyć pomidorki z przyprawami i parmezanem.

PRZYRZĄDZANIE

Makaron:
Do miski wsypujemy mąkę i uzupełniamy gorącą wodą, wszystkie te składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa i dodajemy oliwę z oliwek. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 min.

Farsz:
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki . Blender pomoże nam w starciu parmezanu na drobne wiórki, z ricotty odciskamy nadmiar wody, na koniec dodajemy żółtko i majeranek

Sos:
Na patelni dajemy trochę oliwy i podsmażany pokrojone w ćwiartki pomidorki, dodajemy pieprz najlepiej świeżo zgniecionego w moździerzu, świeżej bazylii, soli do smaku. Smażymy do momentu uzyskania konsystencji sosu.

Formowanie ravioli:
Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować cienko w podobnym kształcie następnie nakładać łyżeczką małą ilość farszu do 6 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta i szklanką albo foremka wykrawać ravioli.
Gotować je w osolonym wrzątku przez 3 minuty, po wyjęciu i odcedzeniu z wody nakładamy na talerz, polewany pysznym sosem, doprawiamy świeżo startym parmezanem i świeżym listkiem bazylii.

Smacznego!:)