Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Opublikowano: 25.02.2020

Idealne i proste danie, na przekąskę, na święta wielkanocne, na każdą porę roku.
Rolada z kremowym serkiem doprawionym chrzanem to piękna przystawka która zaskakuje głębią smaku.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    łatwe
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Składniki

 
  • 250 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 1/2 serka śmietankowego typu Almette
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 100 g wędzonego łososia

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak smażyć na patelni z masłem i czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać ze szpinakiem.
  3. Dno formy posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia, masę szpinakową rozpropwadzić po całej powierzchni.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C przez ok. 10 minut. odkleić papier do pieczenia od szpinakowej rolady i ostudzić.
  5. Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę.
  6. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
SMACZNEGO!