Rozgrzewający rosół grzybowy z kaszą gryczaną i ze śmietaną

Opublikowano: 30.12.2017

Rosół grzybowy wg. przepisu Jakuba Botty

  • Rosół grzybowy z kaszą gryczaną
    4
Trik kulinarny: Rozgrzewający rosół grzybowy z kaszą gryczaną i ze śmietaną

Składniki

  • 800 g świeżych, twardych podgrzybków (poza sezonem suszonych) 
  • 2 cebule 
  • 2 gałązki tymianku
  • 30 g masła
  • 50 ml sosu sojowo-grzybowego
  • warzywa na 1,5 l bulionu warzywnego
  • 10 ziaren pieprzu 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany (na porcję)
  • 50 g kaszy gryczanej
  • garść natki pietruszki

Przygotowanie

  • Przygotowujemy 1,5 litra bulionu warzywnego ze świeżych warzyw.
  • Grzyby kroimy na plasterki, cebule kroimy na pół i następnie na grubsze plastry.
  • Mieszamy ze sobą grzyby, tymianek i masło, dodajemy sos sojowo-grzybowy, następnie wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
  • Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przyrządzanie

  • Podgrzewamy bulion, jeśli wystygł i wrzucamy do niego upieczone w piekarniku grzyby i cebulę.
  • Gotujemy zupę kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
  • Rosół grzybowy podajemy ze śmietaną, ugotowaną kaszą gryczaną i natką pietruszki.