Rumowy mazurek wielkanocny low FODMAP

Opublikowano: 07.04.2020

Kochani dzisiaj przepis prosto spod ręki dietetyczki @susie_dietetyk. Ten przepis poleca się szczególnie osobom zmagającym się z dolegliwościami układu pokarmowego. Jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego, ale nadal chcesz obchodzić święta wielkanocne ze wszystkimi tradycyjnymi potrawami i straszne brakuje Ci mazurka, mamy dobrą wiadomość - to ciasto spełnia wszystkie założenia diety low FODMAP i małym nakładem pracy możesz zrobić je we własnej kuchni. Z pewnością mile zaskoczy Cię rumowy krem i głębia gorzkiej polewy czekoladowej.

  • Czas przygotowania
    140 minut
  • Poziom trudności
    średnio-zaawansowany
Trik kulinarny: Rumowy mazurek wielkanocny low FODMAP

Składniki

Spód:
  • 60 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (Uwaga! Musi być bez pszenicy w składzie)
  • 30 g cukru
  • 100 g zmielonych orzechów makadamia lub orzeszków ziemnych
  • Szczypta soli
  • 160 g oleju kokosowego (lub zimnego masła, jeśli nie jesteś weganinem)
  • 2 łyżeczki aquafaby* (lub jedno jajko, jeśli nie jesteś weganinem)
  • Aromat waniliowy

Masa kremowa:
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 100 g cukru
  • 250 g oleju kokosowego (lub masła bezlaktozowego, jeśli nie jesteś weganinem)
  • 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
  • 30 ml rumu Stroh

Polewa czekoladowa:
  • 50 g prawdziwej, gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 50 g oleju kokosowego (lub masła bezlaktozowego, jeśli nie jesteś weganiem)

Przygotowanie:

Wszystkie mąki przesiej do miski, dodaj cukier, sodę i aromat waniliowy. Dodaj olej kokosowy, aquafabę lub lodowatą wodę, zmielone orzechy i zagnieć dokładnie. Wymieszaj dokładnie tak, aby ciasto było lekko sprężyste. Jeśli słabo się formuje, dodaj łyżeczkę lodowatej wody lub łyżeczkę tłuszczu. Ciasto włóż do wcześniej wysmarowanej blachy do pieczenia, tworząc charakterystyczne ranty. Nakłuj widelcem i wstaw na min. godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotuj krem. W rondelku zagotuj mleko kokosowe. Dodaj cukier i mąkę ryżową tak, aby powstał "kleik". Ściągnij z ognia, dodaj olej kokosowy i energicznie wymieszaj. Na koniec, nadal energicznie mieszając, dodaj masło orzechowe i rum.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (termoobieg 170 stopni), a następnie włóż blachę z ciastem do piekarnika. Piecz na ustawieniu góra-dół przez 15-18 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Następnie wyjmij i ostudź ciasto.
W rondelku rozpuść olej kokosowy z czekoladą. Gdyby tłuszcz bardzo oddzielał się od czekolady, dodaj łyżeczkę kakao.
Na ostudzone ciasto wylej wcześniej przygotowany krem. Całość polej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową. Kiedy polewa czekoladowa jest jeszcze płynna należy ciasto ozdobić borówkami i migdałami. Pamiętaj, aby w porcji ciasta nie przekroczyć liczby 10 migdałów.

Pamiętaj!

Przepis idealnie nadaje się również dla osób będących na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. * Dobrze wypłukaną ciecierzycę z puszki można jeść na diecie low FODMAP w ilości do 42 gramów. Jeśli jednak masz obawy czy 2 łyżki aquafaby Ci nie zaszkodzą i nie chcesz ryzykować - użyj kilku łyżek mleka roślinnego lub lodowatej wody.a