Ryż po ajurwedyjsku Agnieszki Cegielskiej

Opublikowano: 18.03.2020

Zaproponowany przez nas ryż stanowi doskonały posiłek lub może być również dodatkiem do dań np. do mięs.

  • Czas przygotowania
    30 min
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Ryż po ajurwedyjsku Agnieszki Cegielskiej

Składniki

  • 280 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • 6-8 goździków
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • Kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • Sól

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego i kiedy będzie już mocno gorące, wrzuć kumin, którego ziarenka powinny „tańczyć” na tłuszczu. Potem dorzuć goździki i kawałeczek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę. Wszystko razem wymieszaj, podpraż i dodaj do tego tyle ryżu, ile planujemy ugotować np. kubek. Nadal chwilkę podpraż wszystko razem i dopiero wtedy dodaj wodę w proporcji 1:2 i szczyptę soli. Pod koniec gotowania dodaj jeszcze łyżkę masła klarowanego, dopraw solą, możesz również doprawić świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli ryż pod koniec gotowania nadal będzie twardy, dodaj do niego dodatkowo wody. Pamiętaj, że przed ugotowaniem ryż warto na 30 minut namoczyć, a jeśli nie mamy na to czasu, to bardzo dokładnie przepłukać. 
Pamiętaj!
Do ryżu możesz dodać również inne przyprawy np. kardamon, cynamon lub składniki tj. orzechy czy rodzynki. Zaproponowane dodatki sprawią, że ryż będzie bardziej aromatyczny i słodszy.  Smacznego!