Ryba w papilotach

Opublikowano: 26.04.2020

Dzisiaj podsyłamy Wam przepis na soczystą, aromatyczną, pieczoną rybę. Jest to idealna propozycja na pyszny obiad lub kolację.

  • Czas przygotowania
    20 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Ryba w papilotach

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • Oliwa extra virgin
  • 4 łyżki ajvaru
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • Świeża bazylia lub oregano
  • Ryż
  • Tymianek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Wytnij 4 większe kawałki z papieru do pieczenia. Na jednej połowie każdego z arkuszy połóż ryż, na wierzchu ułóż po kawałku ryby doprawionej solą, pieprzem, tymiankiem i wysmarowanej oliwą. Wierzch posmaruj ajvarem (opcjonalnie wymieszaj z chili). Przykryj plasterkami cukinii, pomidora i marchewki. Dopraw warzywa solą, pieprzem, posyp świeżymi ziołami i skrop oliwą. Zawiń paczuszki, ułóż na dużej blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Pamiętaj!

Do ryby możesz dodać sezonowe warzywa, np. szparagi, na które sezon właśnie się rozpoczął. Smacznego!