Sandacz z patelni na risotto z kalafiora z chorizo i koperkiem

Opublikowano: 16.10.2017

Przepis wg. Wita Szychowskiego. Risotto bez ryżu, zaskakujące?

  • Porcje:
    2
Trik kulinarny: Sandacz z patelni na risotto z kalafiora z chorizo i koperkiem

Składniki

  • 2 filety z sandacza ze skórą po ok. 150g
  • ¼ główki kalafiora
  • 20g chorizo
  • 50 ml 36% śmietany
  • Szczypta kminku
  • 1/3 pęczka posiekanego koperku
  • Zioła do dekoracji np. parę szczytów koperku, rukiew wodna etc.
  • Kminek szczypta
  • Sól
  • Olej
  • Masło
  • Cytryna

Przygotowanie

  • Kalafiora dzielimy na różyczki. Dwie z nich kroimy na cienkie plasterki - otrzymujemy coś na kształt małych drzewek. Pozostałe różyczki kroimy w drobną kostkę.
  • Siekamy 1/3 pęczka koperku

Przyrządzenie

  • Plasterki chorizo smażymy na suchej, rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) na chrupko, zalewamy śmietaną, trochę redukujemy i dodajemy pokrojonego w kostkę kalafiora, szczyptę kminku, posiekany koperek i dalej redukujemy. Dodajemy do smaku odrobinę soli.
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy po obydwu stronach, na złoto drzewka z kalafiora. Następnie przekładamy drzewka kalafiora na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Posolonego sandacza smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju (możemy użyć patelni po smażeniu drzewek kalafiora). Sandacza kładziemy na patelni od strony skóry i lekko dociskamy do patelni, żeby nie wygiął się podczas smażenia. Jak już skóra sandacza będzie rumiana, przekręcamy rybę na drugą stronę, dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę soku z cytryny, smażymy dosłownie chwilę i zdejmujemy z patelni.
  • Na talerzach kładziemy risotto z kalafiora i chorizo. Następnie na wierzch kładziemy sandacza (skórą do góry) i dekorujemy drzewkami z kalafiora i świeżymi ziołami np. koperkiem.

Zamiast śmietany 36% można użyć śmietany 18%