Spaghetti z krewetkami, winem i pomidorkami Artura Kokoszki

Opublikowano: 04.01.2019

Niesamowicie szybki przepis złożony z prostych składników. Świetny pomysł na obiad w 15 minut

  • Liczba porcji
    4
  • Czas przygotowania
    15 min.
Trik kulinarny: Spaghetti z krewetkami, winem i pomidorkami Artura Kokoszki

Składniki

  • 20 – 25 szt. krewetek 
  • 300 g makaronu spaghetti 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki białego wina (najlepiej wytrawnego) 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki masła 
  • 400 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

  1. Mrożone krewetki rozmroź (najlepiej w letniej lub chłodnej wodzie). Następnie obierz je z pancerzyków. Delikatnie natnij grzbiet krewetki i sprawdź, czy nie trzeba usunąć jelita (ciemna linia biegnąca wzdłuż krewetki). Oczyszczone krewetki umyj i osusz. 
  2. Zagotuj i posól wodę w garnku. Wrzuć makaron i ugotuj go 'al dente'. Następnie odcedź makaron. Pamiętaj, by odlać pół szklanki wody z gotowania makaronu. 
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek i lekko go podsmaż. Następnie dodaj masło i rozmrożone krewetki. Całość posól, zwiększ ogień i smaż przez kilkanaście sekund z każdej strony. Wlej na patelnię wino, a następnie dodaj natkę pietruszki i pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe. Dobrze wymieszaj i smaż na większym ogniu przez ok. minutę aż pomidory zmiękną a wino lekko odparuje. 
  4. Na patelnię dodaj ugotowany makaron oraz odłożoną wcześniej wodę. Całość zagotuj, co chwilę delikatnie mieszając lub podrzucając makaron. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz drobno posiekaną pietruszką* *jeżeli nie lubisz pietruszki, możesz zastąpić ją świeżą bazylią