Spring rolls’y z tofu i warzywami

Opublikowano: 31.03.2020

Wrzucamy Wam przepis na azjatyckie spring rolls’y. Są one doskonałą alternatywą dla kanapek czy sałatek zabieranych do pracy. Świetnie sprawdzą się również na luźne spotkania ze znajomymi czy do wspólnego przygotowywania z dziećmi, gdzie każdy do środka może włożyć swoje ulubione składniki.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Spring rolls’y z tofu i warzywami

Składniki

  • 1 tofu
  • 1 marchew
  • 1 zielony ogórek
  • 6 liści sałaty rzymskiej
  • 6 szt. papieru ryżowego
  • 100 ml octu ryżowego
  • 2 papryczki chilli
  • 10 ml syropu cukrowego
  • Kolendra

Przygotowanie:

Marchewkę i ogórka pokrój w „zapałki“, tofu w paski, a sałatę porwij na mniejsze kawałki. Papier ryżowy namocz delikatnie w wodzie i połóż na blacie lub desce do krojenia. Warzywa i sałatę ułóż na 1/3 wysokości arkusza papieru. Na „farszu“ ułóż świeże liście kolendry i zwiń dociskając palcami. Sos przygotuj z połączenia octu ryżowego, syropu cukrowego i pokrojonej w plastry papryczki chilli.

Pamiętaj!

Spring rolls’y możesz zrobić również z dodatkiem kurczaka lub krewetek. Możesz wykorzystać swoje ulubione warzywa lub te, które obecnie znajdują się w Twojej lodówce. Równie dobrze smakują one z sosem orzechowym. Smacznego :)