Sundubu jjigae – ostra gęsta zupa z tofu Inessy Kim

Opublikowano: 14.11.2018

Ta pożywna zupa którą przygotowaliśmy razem z Inessą Kim podczas warsztatów kulinarnych Korean Story to kwintesencja smaków Półwyspu Koreańskiego

  • Liczba porcji
    2
  • Czas przygotowania
    60 min.
Trik kulinarny: Sundubu jjigae – ostra gęsta zupa z tofu Inessy Kim

Składniki

  • 8 suszonych małych rybek myeolchi (anchovies)
  • 1 kawałek alg dasima (kombu)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki gochugaru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 100 g surowego boczku bez skóry
  • 200 g kimchi
  • 1⁄2 główki cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄2 pęczka cebuli dymki
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 250 g miękkiego tofu sundubu (silken tofu)

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wywar: suszone rybki oraz algi zalej 1l wody i gotuj pod przykryciem przez pół godziny, a następnie odcedź
2. Przygotuj pastę: wymieszaj płatki gochugaru z olejem sezamowym i sosem sojowym
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj
4. Boczek pokrój w słupki.
5. Kimchi pokrój na mniejsze kawałki
6. Do garnka o grubym dnie wlej odrobinę oleju, podsmaż czosnek, cebulę, dodaj boczek. Smaż wszystko razem przez ok. 7 min.
7. Dodaj kimchi, dokładnie wymieszaj, zalej całość 2 szklankami wywaru, dodaj pastę, wymieszaj,gotuj przez ok. 20-25 min na wolnym ogniu.
8. Dodaj sól, cukier i tofu - rozdrobnij je łyżką, wymieszaj dokładnie. Gotuj przez kolejne 3-5 min.
9. Do gotowej zupy wbij jajko, nie mieszaj! Od razu podawaj.

SMACZNEGO!