Sushi

Opublikowano: 23.04.2020

Jeśli ktoś raz spróbuje sushi, to wierzymy, że już nigdy nie przejdzie obok niego obojętnie. Sushi pokochali ludzie na całym świecie, nawet już Ci najmłodsi. Dzisiaj zapraszamy Was do wspólnego zwijania rolek.

  • Czas przygotowania
    60 minut
  • Poziom trudności
    średnio-zaawansowany
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Sushi

Składniki

  • 1200 g ryżu do sushi
  • 16 liście nori
Zaprawa do ryżu:
  • 52 g cukru
  • 26 g soli
  • 105 ml octu ryżowego
Dodatki do sushi:
  • 200 g surowego łososia
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 awokado
  • Serek philadelphia
  • 2 ogórki
  • 12 liści sałaty
  • 1 papryka żółta i czerwona
  • 8 łyżek sezamu czarnego i białego
  • Marynowany imbir
  • Sos sojowy
  • Wasabi

Przygotowanie:

Wypłucz ryż pod zimną wodą przez ok. 20 minut. Ryż w proporcji 1:1 z wodą gotuj przez 10 min od zagotowania (pod przykrywką).
Zaprawa: do garnka dodaj ocet ryżowy, sól i cukier. Podgrzej do rozpuszczenia składników
(Uważa, aby nie zagotować).
Na blaszce rozprowadź ciepły ryż i polej go zaprawą. Wymieszaj ryż i odstaw, aby lekko wystygł (nie może być zimny).
Pokrój warzywa oraz owoce na cienkie słupki, rybę w cienkie paski. Owiń matę folią spożywczą. Nori przełam na pół. Na macie połóż nori, ułóż ryż zostawiając cienki pasek na górze, który należy zwilżyć wodą. Ułóż składniki według uznania na ryżu, zwiń sushi zaciskając składniki i zroluj. Gotowe sushi pokrój na kawałki oraz podawaj z sosem sojowym, wasabi i imbirem

Pamiętaj!

Do sushi możesz używać swoich ulubionych produktów. Smacznego!