Szafranowe risotto milanese (przepis Davide'a Oldaniego)

Opublikowano: 29.08.2017

Istnieje wiele przepisów przygotowywania risotto. Wszystkie opierają się jednak na użyciu odpowiedniej odmiany ryżu, różnią się tylko składniki w zależności od rodzaju dania czy regionu z jakiego dane risotto pochodzi. Ziarna białego ryżu do risotto mają wysoką zawartość skrobi oraz niską amylozy. Ziarna do risotto mają zdolność do wchłaniania płynów i uwalniania skrobi, dlatego ryż staje się bardziej kleisty, niż przy użyciu długich odmian zbóż. Główne odmiany ryżu do risotto: to Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma i Vialone Nano
Szafranowe risotto po mediolańsku smakuje wspaniale zarówno z dodatkami, jak i bez nich. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej.

  • Porcje:
    4
Trik kulinarny: Szafranowe risotto milanese (przepis Davide'a Oldaniego)

Składniki

RISOTTO: 
  • 320 g ryżu Carnaroli 1 ½ litra gorącej, osolonej wody 
  • 160 g masła, pokrojonego w kostkę 
  • 80 g startego sera Grana Padano 
  • 10 ml octu z białego wina 
  • sól do smaku 
 SOS SZAFRANOWY
  • 100 ml wody 
  • 1 g nitek szafranu 
  • 1 g soli 
  • 5 g skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 22 ml zimnej wody

SOS SZAFRANOWY

Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej rozpuszczoną w zimnej wodzie skrobię, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito, dodajemy nitki szafranu, przyprawiamy do smaku solą i odstawiamy na 5 minut.

PRZYRZĄDZENIE RISOTTO

Ryż wsypujemy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie partiami dolewamy posolony wrzątek, cały czas mieszając po każdym dolaniu i uzupełniając płyn wtedy, gdy poprzednia partia zostanie wchłonięta przez ryż. Kontynuujemy ten proces aż do czasu, gdy ryż całkowicie się ugotuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone masło, starty ser, ocet i sól. Nakładamy ryż na talerze, polewamy sosem szafranowym i podajemy.

DODATKOWE INFORMACJE

Znane powiedzenie Davide'a Oldaniego: „Less is better”<br>