Szakszuka

Opublikowano: 10.04.2020

Szakszuka to danie kuchni bliskowschodniej. Jest świetnym pomysłem na pożywne śniadanie, szybki lunch lub kolację na ciepło.

  • Czas przygotowania
    20 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Szakszuka

Składniki

  • 4 pomidory lub puszka pomidorów w całości lub kostce
  • 1 duża papryka
  • 1 cebula
  • 1 chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki - zamiennie bazylia, szczypiorek lub kolendra
  • Przygotowanie:

    Na oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulkę i paprykę, aby były miękkie. Następnie dodaj do tego posiekane ząbki czosnku i chilli. Pokrojone w kostkę pomidory dorzuć do całości i gotuj na wolnym ogniu około 5-6 minut. Dodaj 1 łyżeczkę kminu rzymskiego i szczyptę soli. Gotuj kolejną minutę. Kiedy powstanie jednolita konsystencja, zrób 4 wgłębienia i w każde z nich wbij jedno jajko. Przykryj pokrywką i duś do momentu, aż białka się zetną (jeżeli chcesz otrzymać ścięte również żółtka musisz dusić szakszukę dłużej). Posyp wybranym ziołem.

    Pamiętaj!

    Szakszukę możesz podawać z pitą lub pieczywem. Smacznego!