Szakszuka, czyli smakowity bałagan na talerzu

Opublikowano: 10.08.2018

Szakszuka to danie kuchni bliskowschodniej. Jest świetnym pomysłem na pożywne śniadanie, szybki lunch lub kolację na ciepło.

  • Liczba porcji:
    2
  • Czas przygotowania:
    15 minut
Trik kulinarny: Szakszuka, czyli smakowity bałagan na talerzu

Składniki

  • 4 pomidory lub puszka pomidorów w całości lub kostce
  • 1 cebula
  • 1 chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki - zamiennie bazylia, szczypiorek lub kolendra

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulkę i paprykę, aby były miękkie.
  2. Następnie dodaj do tego posiekane ząbki czosnku i chilli. 
  3. Pokrojone w kostkę pomidory dorzuć do całości i gotuj na wolnym ogniu około 5-6 minut. 
  4. Dodaj 1 łyżeczkę kminu rzymskiego i szczyptę soli, gotuj kolejną minutę. 

PRZYRZĄDZANIE

  1. Kiedy powstanie jednolita konsystencja, zrób 4 wgłębienia i w każde z nich wbij jedno jajko. 
  2. Przykryj pokrywką i duś do momentu, aż białka się zetną (jeżeli chcesz otrzymać ścięte również żółtka musisz dusić szakszukę dłużej). 
  3. Posyp wybranym ziołem. 
  4. Podawaj z pitą lub pieczywem.
SMACZNEGO!