Szparagi z jajkiem poche i sosem holenderskim

Opublikowano: 23.04.2020

Czy wiecie, że 24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadań? A jak wyglądają Wasze śniadania? Wolicie na słodko czy słono. A może tak jak my, nie wyobrażacie sobie wyjść z domu i rozpocząć dzień bez porządnego posiłku… Jeśli tak to spróbujcie przyrządzić nasz dzisiejszy przepis – szparagi z jajkiem poche i sosem holenderskim.

  • Czas przygotowania
    25 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Szparagi z jajkiem poche i sosem holenderskim

Składniki

  • 4 jajka
  • 600 g zielonych szparagów
  • Pęczek szczypiorku
  • 130 g masła
Sos holenderski:
  • 240 ml białego, półwytrawnego wina
  • 6 jajek
  • 25 g masła klarowanego
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz biały, cukier – do smaku
  • Ocet lub sok z cytryny

Przygotowanie:

Szparagi przygotowujemy do obierania - myjemy pod zimną, bieżącą woda, usuwamy zdrewniałe końcówki, obieramy od połowy w dół. Przycinamy, by wszystkie były równe. Wodę do gotowania szparagów doprawiamy cukrem, solą i sokiem z cytryny – gotujemy szparagi kilka minut we wrzącej wodzie. Odlewamy wodę i do szparagów dodajemy masło i delikatnie doprawiamy do smaku. Sos holenderski: wino białe redukujemy odparowując alkohol. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym, cukrem i sokiem z cytryny – dodajemy żółtka i ubijamy na parze. Pod koniec ubijania dodajemy bardzo wolno rozpuszczone masło klarowane.Jajko poche: w garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny i zmniejsz moc na minimum. Delikatnie wbij jajko do wody i przykryj garnek pokrywką. Czekaj, aż jajo zetnie się z wierzchu – około 2-3 minut.

Pamiętaj!

Możesz podawać z kawałkiem grillowanej bagietki. Smacznego!