Szparagi z szynką parmeńską i pysznym sosem holenderskim

Opublikowano: 16.05.2018

Zapraszamy na podróż kulinarną ze szparagmi w roli głównej. Niby prosty przepis, a jednak jest w nim trik - sos holenderski. Dodatkowo same szparagi są składnicą witamin i składników mineralnych. Istnieje ponad 200 gatunków szparagów na świecie. W Polsce , dziko rosnący, można znaleźć gatunek szparag lekarski.

  • Porcje
    1
Trik kulinarny: Szparagi z szynką parmeńską i pysznym sosem holenderskim

Składniki

  • Szparagi zielone - 180 g 
  • Szczypiorek 5 szt. (gałązek) 
  • Szynka parmeńska (plastry) - 25 g 
  • Wino białe półwytrawne - 60 ml 
  • Masło 82% - 100 g 
  • Masło klarowane - 25 g 
  • Jaja - 6 szt.
  • Cytryna - 1 szt. 
  • Sól, pieprz biały, cukier – do smaku

PRZYGOTOWANIE

  • Szparagi myjemy pod zimną bieżącą woda, usuwamy zdrewniałe końcówki, obieramy od połowy w dół. Przycinamy, żeby wszystkie były tej samej długości.
  • Wodę do gotowania szparagów doprawiamy cukrem, solą i sokiem z cytryny i doprowadzamy do wrzenia.

PRZYRZĄDZANIE

  • Przyrządzamy sos holenderski: białe wino redukujemy celem odparowania alkoholu i doprawiamy do smaku solą, białym piepszem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy żółtka i ubijamy na parze.
  • Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczone masło klarowane. Robimy to wolno, żeby nie doprowadzić do ścięcia się żółtek.
  • Szparagi gotujemy kilka minut we wrzącej wodzie. Następnie odlewamy wodę i do szparagów dodajemy masło, delikatnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Sparagi kładziemy na talerzu, dodajemy szynkę parmeńską i polewamy nasze danie sosem holenderskim.