Taco z krewetkami, mango, salsą ananasową i klasyczną salsą pomidorową

Opublikowano: 17.04.2020

Taco to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni meksykańskiej. My dzisiaj proponujemy Wam do kukurydzianych placków włożyć krewetki z przepysznymi salsami.

  • Czas przygotowania
    20 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Taco z krewetkami, mango, salsą ananasową i klasyczną salsą pomidorową

Składniki

Tacos:
  • Opakowanie krewetek koktajlowych
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz do smaku

Salsa ananasowa:
  • 1 średni ananas
  • 1 drobno posiekana papryczka chilli
  • 1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki listków świeżej kolendry
  • Sok z 1 limonki
  • Sól i pieprz do smaku

Salsa pomidorowa:
  • 250 g pomidorów
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki
  • 4 łyżki posiekanej w kostkę cebuli (szalotki lub cukrowej)
  • Sok z 1 limonki
  • 3 łyżki listków świeżej kolendry
  • Gęsta śmietana 12 %
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krewetki opłucz, oczyść i osusz. Dodaj czosnek, oliwę, mąkę kukurydzianą oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny. W międzyczasie przygotuj salsy - pomidorową i ananasową. Rozgrzej patelnię i wlej łyżkę oliwy. Podsmaż krewetki z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj sok wyciśnięty z 1 limonki, łyżeczkę cukier i jeszcze chwilę smażąc - dokładnie wymieszaj.
Mango obierz ze skóry i pokrój na 1,5 cm kostki.  Salsa pomidorowa: pokrój pomidory w małą kosteczkę, skrop sokiem z limonki, dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj papryczkę chilli i listki kolendry. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.  Salsa ananasowa: obierz ananasa ze skóry, pokrój go w plastry o grubości ok 1 cm. Na rozgrzanej patelni grillowej połóż plastry ananasa i grilluj z dwóch stron, aż się zarumienią. Grillowanego ananasa zdejmij z patelni i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój pomidorki w małą kosteczkę. Papryczkę chilli pozbaw nasionek i również pokrój w drobna kostkę. Gdy ananas ostygnie, pokrój go w kosteczkę, pozbywając się uprzednio rdzenia (środka), który jest łykowaty i twardy. Do salsy dodaj garść (czyli ok. 4 łyżek) świeżej kolendry. Następnie całość wrzuć do miski I skrapiamy sokiem z ½ limonki. Dodaj pieprz, sól I dokładnie wymieszaj. Podgrzej tortillę i nałóż do środka usmażone krewetki, mango oraz salsę pomidorową i/lub ananasową. Na wierzch dodaj łyżkę kwaśnej śmietany 12%. Całość złóż na pół.

Pamiętaj!

Taco doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Salsy możecie podawać także z nachosami lub grzankami. Smacznego!