Tarta z łososiem i cukinią przepisu Lenki Walewskiej

Opublikowano: 20.04.2020

Tartę ludzie kochają zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. My dzisiaj wrzucamy Wam przepis na tartę z łososiem i cukinią. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi lub ciepłą kolację.

  • Czas przygotowania
    60 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
Trik kulinarny: Tarta z łososiem i cukinią przepisu Lenki Walewskiej

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • Szczypta soli
  • 1 jajko

Nadzienie:
  • 1 duża cukinia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 150 g łososia wędzonego
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% lub 22%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 surowe jajko + 1 żółtko
  • Czosnek
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ciasto: przesiej mąkę na stolnicę i dodaj do mąki pokrojone w kostkę masło, sól oraz wbij jajko. Rozetrzyj mąkę z masłem (zagarniając mąkę do środka), aż powstanie kruszonka. Dolej 1 łyżkę wody i połącz składniki formując ciasto w kulę. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 20 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno być trochę większe niż spód formy. Delikatnie zawiń ciasto na wałek i przenieś je do formy. Spód ciasta w formie podziurkuj widelcem, przykryj folią aluminiową. Na folie wysyp suchą fasolę i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie usuń folię z fasolą i piecz przez kolejne 12-15 minut na miodowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Nadzienie: cukinię, pomidorki i łososia pokrój i ułóż na spodzie ciasta. W oddzielnej misce wymieszaj mascarpone, śmietanę, jajko i dopraw. Zalej tartę masą serową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Pamiętaj!

W wersji wege możecie łososia zastąpić pieczarkami. Smacznego!