Tarta z truskawkami Leny Walewskiej

Opublikowano: 01.06.2019

Razem z Leną Walewską przygotowaliśmy przepis na pyszny deser. To świetny sposób na utrwalenie wiedzy po warsztatach Junior lub spróbowanie swoich sił w kuchni przed wizytą w Cook Story

  • Czas przygotowania
    45 min.
Trik kulinarny: Tarta z truskawkami Leny Walewskiej

Składniki

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 300 g Śmietanki 30%
  • truskawki (ile dusza zapragnie)

Sposób przygotowania:

Spód tarty:
  1. Przesiać mąkę na stolnicę i dodać do mąki pokrojone w kostkę masło, sól oraz wbić jajko.
  2. Rozcierać mąkę z masłem (zagarniając mąkę do środka), aż powstanie kruszonka. Dolać 1 łyżkę wody i połączyć składniki formując ciasto w kulę.
  3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 20 min.
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno być trochę większe niż spód formy.
  5. Delikatnie zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy.
  6. Spód ciasta w formie podziurkować widelcem, przykryć folią aluminiową. Na folie wysypać suchą fasolę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
  7. Po 15 minutach usunąć folię z fasolą i piec przez kolejne 12-15 minut na miodowy kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem:
  1. Ubić śmietankę, a następnie powoli dodawać serek i cukier – cały czas ubijając.
  2. Nałożyć krem na tarte i ułożyć na wierzchu owoce. 
Smacznego!