Tom Kha Gai

Opublikowano: 31.03.2020

Tom Kha to chyba najbardziej popularna, tajska zupa. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu pod warunkiem, że wcześniej przygotujecie bulion. Idealne połączenie ostrej papryczki, aromatycznego imbiru i słodkiego mleczka kokosowego pokochają wszyscy, którzy chociaż raz spróbują tego azjatyckiego specjału.

  • Czas przygotowania
    20 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Tom Kha Gai

Składniki

  • 400 g mięsa z uda kurczaka (4 udka)
  • 8 boczniaków
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 80-100 g imbiru (6-8 cm)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-6 łyżek oleju
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml wywaru
  • 80 ml sosu rybnego
  • 4-6 liści kafiru
  • Kolendra
  • 2 papryczki chili
  • Cukier brązowy do smaku
  • Sok z limonki do smaku

Przygotowanie:

Imbir i czosnek obierz i pokrój na cieńkie plastry. Trawę cytrynową obierz z wierzchniej, twardej warstwy i zgnieć nożem. Kurczaka pokrój w długie plastry wzdłuż włókien. Boczniaki rozerwij w dłoniach na mniejsze kawałki. Na rozgrzany rondel wlej olej, dodaj imbir, czosnek i trawę cytrynową, smaż ok. 1 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj kurczaka i boczniaki. Wymieszaj dokładnie, smaż przez kolejne 2 minuty i dodaj 2/3 mleka kokosowego potrzebnego do całej potrawy, cały bulion i liście kafiru. Całość gotuj ok. 8-10 minut. Na koniec dodaj resztę mleka kokosowego, dopraw sosem rybnym, ewentualnie cukrem i sokiem z limonki. Udekoruj zerwanymi liśćmi kolendry i pokrojoną papryczką chili.

Pamiętaj!

Do Tom Khi pasują również papryka i pieczarki. Jeśli masz je właśnie w swojej lodówce, możesz śmiało je dodać. Smacznego :)