Wegańskie malinowe ptasie mleczko Iny Rybarczyk

Opublikowano: 09.10.2019

Razem z Iną Rybarczyk dziś odczarowujemy wegańskie słodycze. Ten szybki przepis pozytywnie zaskoczy smakiem nawet sceptyków diety pozbawionej produktów odzwierzęcych

  • Czas przygotowania
    30 mint + 3 godziny w lodówce
  • Ilość porcji
    Ok. 20
Trik kulinarny: Wegańskie malinowe ptasie mleczko Iny Rybarczyk

Składniki

Część malinowa:
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 300 g świeżych malin (można użyć mrożonych), zblendowanych na gładki mus
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki agaru
Część biała:
  • 1 puszka mleczka kokosowego - 400 g

  • 100 ml mleka roślinnego
  • 4 łyżek nasion chia

  • 1 łyżka syropu klonowego / nie-weganie mogą użyć miodu
  • 3 łyżki ksylitolu

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 1 i 1/2 łyżeczki agaru

Sposób przygotowania:

  1. Potrzebne nam będą dwa garnki - jeden do części malinowej, drugi do części białej. W każdym z nich umieszczam wszystkie składniki oprócz agaru. Całość podgrzewam i jednocześnie dokładnie mieszam trzepaczką.
  2. Gdy masa się zagotuję, dodaję agar i bardzo dokładnie mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 5 min na bardzo małym ogniu.
  3. Blaszkę (20x20cm) wyścielam papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na jej dno wylewam 1/2 masy malinowej. Wstawiam do lodówki na ok. 5 min. 
  4. Gdy masa lekko stężeje, wykładam na nią część białą. Ponownie wstawiam do lodówki, ale tym razem na 10-15 min. W tym czasie reszta masy malinowej nam stężeje. Nie martw się, bo wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać (ewentualnie dodać 1 łyżeczkę mleka, gdyby masa za mocno odparowała).
  5. Gdy masa z chia lekko stężeje, wylewam na nią pozostałą masę malinową.
  6. Całość przykrywam folią aluminiową lub spożywczą i wstawiam do lodówki na ok. 3 h. Po tym czasie kroję stężałą masę na małe kawałki i rozkoszuje się ich niezwykłą lekkością :)