Wegańskie naleśniki z konfiturą z dyni i pomarańczy

Opublikowano: 12.01.2019

Z okazji Światowego Dnia Wegetarian przedstawiamy wam przepis na przepyszne wegańskie naleśniki

  • Ilość
    kilkanaście sztuk
  • Czas przygotowania
    50 min.
Trik kulinarny: Wegańskie naleśniki z konfiturą z dyni i pomarańczy

Składniki

Naleśniki:
  • 35 dag mąki gryczanej 
  • 25 dag mąki ziemniaczanej 
  • 10 dag zmielonego siemienia lnianego (6 łyżek) 
  • 600 ml wrzątku do siemienia lnianego 
  • woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oleju 
  • melasa z karobu 
  • do dekoracji kilka listków mięty lub melisy
Konfitura:
  • 2 duże pomarańcze 
  • 0,6 kg dyni lub banana 
  • 10 dag brązowego cukru 
  • 100 ml mleka kokosowego 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 4 dag rodzynek 
  • szczypta kardamonu 

Sposób przygotowania:

Konfitura:
  1. Obieramy pomarańcze. Z najładniejszej z nich odkrajamy skórkę, z której białą część wyrzucamy, a pomarańczową część kroimy w drobną kostkę i dusimy na dnie garnka z odrobiną wody i cukru. Z pozostałych pomarańczy nie będziemy wykorzystywać skórek w konfiturze, gdyż mogłaby być zbyt gorzka. 
  2. Następnie wszystkie obrane pomarańcze i dynię kroimy. 
  3. Wrzucamy do garnka najpierw dynię, a gdy już trochę zmięknie, dodajemy pomarańcze, garść rodzynek oraz cukier i kardamon, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 20-30 minut. 
  4. Przed końcem gotowania dolewamy mleka kokosowego i soku z cytryny. Przed podaniem możemy użyć blendera jeśli wolimy aby konfitura miała jednolitą konsystencję.
Naleśniki: 
  1. Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. 
  2. Gdy siemię przestygnie dodajemy sporą szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i mąkę gryczaną, mieszamy na sucho. Następnie dodajemy wody i miksujemy aż ciasto będzie gładkie i będzie miało konsystencję gęstej śmietany. 
  3. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni. 
  4. Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej teflonowej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem płaską, drewnianą łopatką. 
  5. Gotowe naleśniki dekorujemy wcześniej przygotowaną, ale jeszcze ciepłą konfiturą, składamy i dekorujemy melasą karobową i listkiem mięty. 
Smacznego!