Wegańskie Brownie według Iwony Zasuwy

Opublikowano: 09.07.2019

Autorka książek z serii "Smakoterapia" przedstawia kolejny przepis na zdrowie, ale jednocześnie proste w przygotowaniu i przepyszne brownie. Musicie tego spróbować!

  • Ilość porcji
    12 szt.
  • Czas przygotowania
    45 minut
Trik kulinarny: Wegańskie Brownie według Iwony Zasuwy

Składniki

  • 100g migdałów blanszowanych
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki łupin babki płesznik
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 1,5 filiżanki mąki kokosowej
  • 4 łyżki tapioki albo skrobi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 10 płaskich łyżek ksylitolu
  • łyżka polewy z kremu daktylowego
  • łyżka soku z cytryny
  • owoce do ozdoby

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia, kakao, solą,ksylitolem, łupinami babki płesznik. Migdały blanszowane zmiksuj z wodą na gładko i wlej do suchych składnik.Olej rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy. Wyłóż ciasto do niewielkiej formy, na natłuszczony papier i piecz ok 25 min w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu i ostudzeniu polej ciasto syropem daktylowym, posyp świeżymi owocami (np. malinami lub truskawkami) i podawaj!

Wskazówka Iwony: "Moje ciacho ma około 2 cm wysokości, uważam zwykle by go nadmiernie nie wysuszyć :)"
Smacznego! <3