Świąteczne, faszerowane jajka

Opublikowano: 09.04.2020

Jajka z majonezem i ze szczypiorkiem to chyba klasyk, który każdy z nas pamięta już od najmłodszych lat. Dzisiaj podsyłamy Wam kilka opcji na jajka w „nowych odsłonach”.

  • Czas przygotowania
    25 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Świąteczne, faszerowane jajka

Składniki

Farsz z awokado: 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki serka twarogowego lub typu Philadelphia
  • 1/2 szt. miękkiego awokado
  • Świeża kolendra (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól i pieprz do smaku


Farsz z pasty z łososia:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki majonezu lub opcjonalnie serka typu Philadelphia
  • 75 g wędzonego łososia
  • Świeży szczypiorek lub koperek
  • Sok z cytryny do smaku (kilka kropli)
  • Sól i pieprz do smaku

Farsz ostry z chilli i pomidorkami: 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki serka twarogowego lub typu Philadelphia
  • Szczypta ostrej papryki w proszku lub płatków chilli
  • 1 ½ łyżeczki sosu tabasco lub innego sosu chilli np. sriracha
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • Kilka pomidorków cherry
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła

Farsz z pastą curry: 
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • Szczypta kurkumy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła, kiełki

Przygotowanie:

Ugotowane na twardo jajka przekrój na pół. Wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Do miski dodaj wszytskie składniki z wybranego przez Ciebei farszu (do farszu z pastą curry dodaj jedno, całe jajko ugotowane na twardo). Wydrążone połówki jajek połóż na ozdobnym talerzu. Farsz dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita pasta. Faszeruj jajka za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Na koniec ozdób jajka świeżymi ziołami lub kiełkami. 

Pamiętaj!

Do przygotowyania jajek zaangażuj dzieci. To idealny pomysł na wspólne spędzenie czasu i włączenie najmłodszych w ooragnizację świąt. Smacznego!