Świąteczne tartaletki cytrynowe

Opublikowano: 10.04.2020

Kochani dzisiaj wrzucamy przepis dla łasuszków – tym mniejszych i tych trochę większych. Cytrynowe tartaletki sprawdzą się idealnie jako podwieczorek lub dodatek do aromatycznej kawy. Koniecznie zaproście do wspólnego pieczenia najmłodszych kucharzy!

  • Czas przygotowania
    90 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    10 sztuk
Trik kulinarny: Świąteczne tartaletki cytrynowe

Składniki

Spód:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 130 g zimnego masła
  • 60 g ksylitolu
  • 3 żółtka
  • Skórka z 1 cytryny

Masa cytrynowa:
  • 250 g ricotty kremowej
  • 50 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • Sok z 1 cytryny
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • Szczypta soli

Dodatki:
  • Maliny
  • Mięta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód wymieszaj i zagnieć ciasto. Utwórz kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto podziel na 12 kawałków i wylep nim foremki. Piekarnik nastaw na 190 stopni. Wszystkie produkty na masę cytrynową zmiksuj. Wypełnij do 3/4 wysokości tartaletek. Piecz około 20-25 minut. Udekoruj dodatkami.  

Pamiętaj!

Tartaletki możesz przybrać dowolnymi, świeżymi owocami. Smacznego!