Świąteczny, jaglany sernik z mango Iny Rybarczyk

Opublikowano: 10.04.2020

Dzisiaj wrzucamy Wam przepis na wyjątkowy, przepyszny sernik jaglany z mango. Jego tropikalny, orzeźwiający smak i kremowa konsystencja sprawi, że Wasze kubki smakowe oszaleją

  • Czas przygotowania
    70 minut
  • Poziom trudności
    średnio-zaawansowany
Trik kulinarny: Świąteczny, jaglany sernik z mango Iny Rybarczyk

Składniki

(tortownica o średnicy. ok. 22 cm):

Spód:
  • 175 g daktyli, zalanych przez godzinę wrzątkiem i odsądzonych
  • 150 g płatków owsianych
  • 10 g poppingu z amarantusa
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Szczypta soli

Masa jaglana:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 350 ml mleka roślinnego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 dojrzałe mango
  • 170 g ksylitolu
  • Śmietana (stała, biała część) z 1 puszki (400 ml) schłodzonego mleka kokosowego
  • 75 g masła orzechowego
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Skórka otarta z 1 limonki
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • 1 ½ łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 płaskie łyżeczki agar-agar

Galaretka mango:
  • 1 dojrzałe mango
  • 100 ml mleka roślinnego (możesz wykorzystać wodę kokosową, która pozostała w puszce mleka kokosowego)
  • 1 łyżka ksylitolu (ilość zależy od słodkości owocu, możesz pominąć ten dodatek)
  • 1 płaska łyżeczka agar-agar

Dodatkowo:
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Spód: Daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy i sól zblenduj na gładką masę. Dodaj kakao oraz cynamon i ponownie zblenduj. Do masy wrzuć płatki owsiane i popping z amarantusa. Dokładnie wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem. Dno wyłóż ciastem, mocno przyciskając do dna.

Masa: Przelaną wrzątkiem kaszę gotuj w mleku z dodatkiem soku z cytryny, rumu i ekstraktu waniliowego przez ok. 20 min, na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając. Kasza ma wchłonąć cały płyn. Ostudzoną kaszę jaglaną, obrane i pokrojone w kostkę mango, ksylitol, masło orzechowe, skórkę z cytryny i limonki zblenduj na gładką masę. Do rondelka przełóż śmietanę kokosową i ją podgrzej. Wsyp agar i bardzo dokładnie wymieszaj. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniej ogień i całość gotuj ok. 1 min. Do masy jaglanej dodaj agar ze śmietaną. Całość miksuj do otrzymania gładkiego kremu. Gotowy krem wylej na spód i całość włóż do lodówki.

Galaretka: Obrane i pokrojone w kostkę mango, mleko roślinne i ksylitol zblenduj na gładką masę.
Masę przełóż do rondelka, dodaj agar, dokładnie wymieszaj i podgrzej cały czas mieszając. Gdy masa się zagotuje, delikatnie zmniejsz ogień i gotuj wciąż mieszając przez ok. 1 min. Masę wylej na wierzch sernika i równo rozprowadź. Od razu posyp ją wiórkami kokosowymi. Ciasto włóż na całą noc do lodówki.

Pamiętaj!

Sernik możesz posypać granatem lub położyć na nim marakuję lub plasterki mango. Idealnie smakuje w połączeniu z kawą. Smacznego!