Świąteczny żurek Michała Toczyłowskiego

Opublikowano: 07.04.2020

Żurek wielkanocny to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świąt. Mimo iż każda gospodyni przygotowuje żurek, to w każdym domu robi się go inaczej. My dzisiaj proponujemy Wam żurek według przepisu Michała Toczyłowskiego.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Świąteczny żurek Michała Toczyłowskiego

Składniki

  • 400 g białej kiełbasy
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu na żur
  • Suszony majeranek do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Białe kiełbasy i żeberka, obrane marchewki, seler i pietruszki zagotuj w 2 litrach wody. Na ogniu opal cebulę i dodaj do gotowania. Gdy woda się zagotuje, zdejmij szumowiny, a po 5 minutach gotowania wyjmij białą kiełbasę, ostudź i pokrój w plasterki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i gotuj przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie wyciągnij warzywa i żeberka. Pietruszkę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę i dodaj ponownie do zupy, żeberka pozbaw kości, a mięso drobno pokrój i wrzuć do zupy razem z pokrojoną wcześniej kiełbasą. Dodaj 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce lub przeciśnięte przez praskę. Z zakwasu wyciągnij czosnek i liście laurowe – możesz je zostawić, ale po dodaniu zakwasu do zupy obie te przyprawy mogą zdominować nad całym daniem. Wymieszaj zakwas, tak by mąka z dna połączyła się z wodą i wlej go do zupy. Dokładnie zamieszaj zupę, dopraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem i podgrzewaj jeszcze kilka minut do połączenia składników i uzyskania satysfakcjonującej Cię temperatury zupy. Jajka ugotuj na twardo w osobny garnku. Kiedy będą gotowe, obierz je ze skorupki, pokrój i dodaj do zupy.

Pamiętaj!

Nieważne czy przygotowujesz żurek na wędzonce, czy używasz do niego zakwasu. My wiemy, że najlepszy żurek to ten, który można zjeść wspólnie z najbliższymi przy świątecznym stole. Smacznego!