Wielkanocna pierś z kaczki z puree pietruszkowym i sosem chimichurri

Opublikowano: 10.04.2020

Lubisz kaczkę, ale nie wiesz jak ją przygotować, żeby nie była sucha? Przybywamy na ratunek! Dzisiaj przepis od naszego szefa Michała Toczyłowskiego na przepyszną, soczystą pierś z kaczki.

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Wielkanocna pierś z kaczki z puree pietruszkowym i sosem chimichurri

Składniki

  • 2 piersi z kaczki

Puree:
  • 250 g korzenia pietruszki
  • 250 g selera
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła

Sos:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 szalotka
  • Oliwa z oliwek do konsystencji
  • Sok z 1 cytryny do smaku
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Pietruszkę i selera obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie ugotuj w mleku z wodą 1:1. W tym czasie przygotuj pierś z kaczki. Nakrój skórę tak, by nie rozciąć mięsa, ale żeby do niego dojść. Możesz nacinać skórę w kratkę albo tylko w paski. Pozostaw kaczkę na desce/talerzu poza lodówką, by nabrała temperatury pokojowej. Ugotowane warzywa korzeniowe odsącz z mleka i zblenduj z masłem. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj chimmichuri. Posiekaj drobno czosnek, chili bez pestek i szalotkę. Następnie utrzyj w moździerzu lub zblenduj zioła z odrobiną oliwy i sokiem z cytryny. Dodaj posiekane chili, czosnek i szalotkę. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pierś z kaczki zacznij smażyć od ciepłej, acz niegorącej patelni od strony skóry. Smaż 7-8 minut na średnim ogniu. Zlej z patelni tłuszcz i obróć na drugą stronę. Smaż kolejne 7-8 minut. Następnie zdejmij pierś z patelni i połóż na desce na około 5 minut by odpoczęła. Po tym czasie możesz ją kroić. Podawaj pierś na puree, polaną sosem chimmichuri.

Pamiętaj!

Możesz również przygotować puree ziemniaczane bądź z batatów lub dodać do niej swoje ulubione dodatki. Smacznego!