Wielkanocny żurek, czyli Easter STORY według Michała Molendy

Opublikowano: 01.03.2018

Żur wielkanocny wg. przepisu szefa kuchnia Michała Molendy

  • Porcje
    8
Trik kulinarny: Wielkanocny żurek, czyli Easter STORY według Michała Molendy

Składniki

  • 2-3 litry bulionu
  • warzywa do przygotowania bulionu
  • mięso na wywar wg. uznania 
  • surowa biała kiełbasa (jedna na osobę)
  • butelka zakwasu z mąki żytniej
  • kilka suszonych grzybków 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 600 g. ziemniaków lub więcej w zależności od preferencji
  • 1 jako na osobę
  • chrzan wg. uznania - proponujemy 3-4 łyżki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • przyprawy sól, pieprz, majeranek, ewentualnie trochę cukru
  • opcjonalnie sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie bulionu:
  • Mięso wraz z warzywami wkładamy do garnka. 
  • Myjemy warzywa i wkładamy je do garnka. Nie trzeba ich obierać. Jeśli nie obieramy warzyw to wywar będzie bardziej esencjonalny. 
  • Dodajemy cebulę i czosnek w łupinie. 
  • Zalewamy zimną wodą około 2-3 litry.
  • Wywar gotujemy ok 2 godzin na średniej mocy palnika. 
Przygotowanie pozostałych składników żurku:
  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Suszone grzyby zalewy wrzącą wodą.
  • Jak już mamy prawie gotowy żurek pieczemy plasterki boczku (bardzo cienkie, żeby osiągnąć efekt chipsów) w piekarniku w papierze do pieczenia. 

PRZYRZĄDZANIE

Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone grzybki.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotujemy ok. 10 min.
  • Następnie wkładamy białą kiełbasę.
  • Dodajemy pieczone plasterki boczku.
  • Przyprawiamy zupe majerankiem i obranym cosnkiem przeciśniętym przez prasę.. 
  • Następnie wlewamy zakwas z mąki żytniej.
  • Dodajemy chrzan, sok z cytryny i ewentualnie łyżkę cukru lub miodu.
  • Całość gotujemy około 15 minut.
  • Na koniec wlewamy śmietankę, najlepiej śmietankę wlać do miseczki dodać kilka łyżek zupy i na koniec połączyć ze sobą.

Zupę podajemy z kiełbaską pokrojoną w plasterki oraz z dwoma połówkami jajka.

Możemy pokusić się o przygotowanie nieco innej wersji żurku, z pieczoną białą kiełbasą.
Wszystkie kroki pozostają bez zmian, jedynie zamiast wkładać kiełbasę do zupy, podpiekamy ją w piekarniku i na koniec dodajemy ją pokrojoną do żurku.