Wiosenna tarta szparagowa Iny Rybarczyk

Opublikowano: 03.04.2020

Dziś propozycja na wiosenne danie dla miłośników kuchni wegańskiej – bezglutenowa tarta ze szparagami. To przepyszne, aromatyczne danie poza szparagami zawiera zielony groszek, a całość dopełnia odświeżający cytrynowo-tymiankowy mus z tofu. Przepis idealny na obiad lub ciepłą kolację.

  • Czas przygotowania
    100 minut
  • Poziom trudności
    średnio-zaawansowany
Trik kulinarny: Wiosenna tarta szparagowa Iny Rybarczyk

Składniki

Ciasto (26 cm):
  • 100 g mąki owsianej, bezglutenowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 g płynnego oleju kokosowego, extra virgin
  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80-100 ml wody
Nadzienie:
  • 300 g tofu naturalnego, najlepiej ekologicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 łyżek soku z cytryny
  • Skórka otarta z 1 małej cytryny
  • 7-8 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 140 g mleka roślinnego
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka świeżego tymianku, najlepiej cytrynowego
  • 400 g zielonych szparagów, zblanszowanych
  • 1 szklanka ugotowanego al dente zielonego groszku
  • Sól, pieprz
  • Świeży tymianek do podania (najlepiej cytrynowy), podprażone na suchej patelni orzeszki Pini

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąki, siemię lniane, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto (ok. 5-10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody. Formę wysmaruj olejem kokosowym. Przełóż do niej ciasto. Za pomocą dłoni wyklej ciastem formę, łącznie z bokami. Formę z ciastem włóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzej do 175 st. C. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 15 -20 minut.
Do malaksera wrzuć tofu, czosnek, sok z cytryny, płatki drożdżowe i mleko roślinne. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, sól i pieprz i świeży tymianek do smaku. Ponownie zblenduj. Przełóż masę do miseczki, wrzuć świeży tymianek i ugotowany groszek. Całość dokładnie wymieszaj. Szparagi umyj, osusz, pozbaw twardych końcówek, wrzuć na wrzątek i gotuj przez 1,5 minuty. Odcedź je i przelej zimną wodą.Na dnie ciasta rozprowadź masę z tofu, na górze ułóż szparagi. Tak przygotowaną tartę włóż na do piekarnika do 180 st. C na ok. 30 minut.Gotową tartę posyp świeżym tymiankiem i orzeszkami Pini.

Pamiętaj!

Do tarty zamiast groszku czy szparagów możesz dodać swoje ulubione warzywa. Smacznego :)