Wytrawne muffiny śniadaniowe Olka Multana

Opublikowano: 24.03.2020

Dzisiaj przedstawiamy Wam idealną alternatywę śniadaniową do kanapek i jajecznicy... Wytrawne muffinki z serem i szynką (lub salami). Sycące, zdrowe i proste w wykonaniu muffiny smakują pysznie nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Robienie muffinek to także super zabawa i idealny pomysł na kreatywne spędzenie czasu z dziećmi! Gotowi na wyzwanie #gotujewdomu?

  • Czas przygotowania
    35 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Ilość porcji
    12 muffinek
Trik kulinarny: Wytrawne muffiny śniadaniowe Olka Multana

Składniki

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • 125 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 kula sera mozzarella lub garść tartego sera żółtego
  • 100 g szynki lub salami
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły pomidor

Przygotowanie:

W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.Osobno mieszamy jajka, olej oraz mleko, aż składniki się dobrze połączą. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Ser trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojoną w cienkie paseczki szynką lub salami. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremki na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch babeczek.Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdej babeczki układamy dwa kawałki.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy i studzimy.
Pamiętaj!
Możesz dodać w zastępstwie także inne warzywa, np. cukinię, szczypiorek, pieczarki, liście szpinaku, oliwki czy cebulę! Szynkę lub salami możesz zastąpić małymi kawałkami kiełbasy / boczku, lub zrobić wersję wege z samym serem lub warzywami! Życzymy świetnej zabawy i smacznego!