Zakwas buraczany Smakoterapii

Opublikowano: 03.04.2020

Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Jest silnym antyoksydantem. Wpływa znacząco na naszą urodę oraz poprawia ogólny stan zdrowia. Mowa oczywiście o BURAKU! Dzisiaj wrzucamy Wam przepis na buraczany zakwas. Zachęcamy Was do jego przygotowania i regularnego spożywania. Może podejmiecie wyzwanie i przez najbliższe 3 tygodnie będziecie go regularnie spożywać? Gwarantujemy, że nie pożałujecie!

  • Czas przygotowania
    25 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
Trik kulinarny: Zakwas buraczany Smakoterapii

Składniki

  • Kilka sztuk świeżych buraków
  • Przegotowana woda
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 łyżka soli na 1 l wody

Przygotowanie:

Buraki oczyść dokładnie, wyszoruj, obierz i pokrój w talarki (im drobniej tym kiszonka “wyciągnie z buraków więcej koloru i właściwości). Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój na pół. Włóż warzywa do kamiennego lub szklanego garnka i zalej przegotowaną, osoloną wodą lekko ponad poziom buraków. Włóż do słoja obciążnik, tak by ingrediencje nie wystawały poza poziom płynu (u mnie to zwykle jest mało profesjonalny ale skuteczny, wyparzony słoik, napełniony wodą). Trzymaj w cieple przykryte ściereczką i codziennie zdejmuj osad, jeśli się takowy pojawi. Po kilku dniach, tygodniu (zależnie od temperatury pomieszczenia) sok przyjmie barwę głębokiej purpury. Wówczas przelej odcedzony sok do butelek i przechowuj w lodówce. Pozostałe buraczki możesz jeszcze dwa razy zalać przegotowaną wodą i choć sok z każdego ponownego nastawienia nie jest już tak esencjonalny, nadal ma sporo cennych właściwości.

Pamiętaj!

Kiszony sok posiada dużo cenny właściwości. Polecamy picie soku saute lub z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z jabłek (pamiętajcie, żeby wtedy nie dodawać do kiszonki czosnku). Smacznego :)