Zielone chlebki jaglane Iny Rybarczyk

Opublikowano: 20.07.2019

Ina Rybarczyk znowu zaskakuje nas ilością smaku który potrafi wykręcić z wegańskich dań. Ten chleb to wspaniała podstawa niebanalnego śniadania czy kolacji .

  • Czas przygotowania
    50 min
  • Ilość porcji
    dwie blaszki
Trik kulinarny: Zielone chlebki jaglane Iny Rybarczyk

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 12 łyżek mąki ryżowej
  • 4 płaskie łyżki dowolnej skrobi
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 6 łyżek sezamu
  • 2 łyżki nasion czarnuszki
  • 1-2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 4 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania:


  1. Kaszę jaglaną gotuję wg podstawowego przepisu.2. Do miski wrzucam wszystkie składniki oprócz sezamu i czarnuszki. Miksuję na gładko. Dodaję sezam, czarnuszkę i mieszam.
  2. Wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wkładam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągam blaszkę i kroję chlebek na kawałki.
  4. Dopiekam jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chcecie uzyskać).
Chlebek zawsze doskonale smakuje z hummusem i innymi warzywnymi pastami! :)

Smacznego!