Ziemniaki na sposób marokański według Iny Rybarczyk

Opublikowano: 10.04.2019

Ten wegański przepis to idealny sposób na wykorzystanie młodych ziemniaków.

  • Czas przygotowania
    60 min
  • Ilość porcji
    4
Trik kulinarny: Ziemniaki na sposób marokański według Iny Rybarczyk

Składniki

  • 2 kawałki świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 2 szalotki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 duże garście rodzynek
  • 20 małych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
  • 4 duże marchewki
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki świeżej kolendry
  • 2 łyżki nasion sezamu, uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane marchewki tnę w niewielką kosteczkę.
Na rozgrzany olej wrzucam posiekany imbir i szalotkę. Gdy ta się zarumieni, dodaję czosnek, rodzynki i przyprawy. Chwilę smażę, uważając by czosnek się nie przypalił.
Dodaję pokrojoną w małą kostkę marchewkę i całość zalewam odrobiną wrzątku, by przykrył marchewkę. Duszę pod przykryciem 5-10 min, dopóki marchewka nie zmięknie. Następnie ściągam pokrywkę i smażę, dopóki woda nie wyparuje, a marchew się nie zarumieni.
Wrzucam pokrojone w większą kostkę ziemniaki, mieszam i smażę ok. 1-2 min.
Całość przekładam do miski. Dodaję posiekane zioła i nasiona sezamu. Mieszam.

Smacznego!