Zupa cebulowa z grzanką i serem według przepisu Michała Toczyłowskiego

Opublikowano: 17.04.2020

Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej. Jest niezwykle aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Idealna propozycja na obiad lub kolację.

  • Czas przygotowania
    60 minut
  • Poziom trudności
    łatwy
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Zupa cebulowa z grzanką i serem według przepisu Michała Toczyłowskiego

Składniki

  • 5 dużych cebul
  • 20 g masła klarowanego do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 600 ml rosołu lub bulionu wołowego
  • 4 kromki bagietki
  • 50 g startego, żółtego sera np. Gruyere
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebule pokrój w cienkie piórka. W rozgrzanym garnku na maśle klarowanym, duś cebulę przez 15-20 minut razem z liściem laurowym i tymiankiem na złoty kolor (Uwaga! Nie przypal jej!). Wlej wino i czekaj, aż odparuje. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozlej zupę do kokilek, włóż do każdej kromkę bagietki, posyp serem i piecz kilka minut w piekarniku na złoty kolor. Serwuj od razu.

Pamiętaj!

Zupa cebulowa jest świetną alternatywą dla miłośników kuchni roślinnej. Wystarczy tylko przygotować ją na wywarze bezmięsnym. Smacznego!