Zupa grzybowa na esencjonalnym wywarze i żytnim zakwasie

Opublikowano: 17.12.2019

Zupa grzybowa niech zagości na Waszym stole w nowej niesamowitej odsłonie. Smacznego :)

  • Czas przygotowania
    30 minut
  • Poziom trudności
    wysoki
Trik kulinarny: Zupa grzybowa na esencjonalnym wywarze i żytnim zakwasie

Składniki

  • Wywar na pieczonych warzywach oraz grzybach ( 400 ml na dwie osoby)
  • Zakwas żytni gęsty
  • Śmietanka
  • Grzyby moczone w cydrze
  • Jajko
  • Ziemniak pieczony (połówka)
  • Oliwa
  • Ocet
  • Masło
  • Cukier
  • Majeranek

Przygotowanie:

Wywar podgrzewamy
Kiedy zacznie się gotować dodajemy połowę 2/3 grzybów które mamy w misce
Do wywaru dodajemy łyżkę zakwasu żytniego lub więcej w zależności od smaku trochę cukru ( jak będzie za kwaśny) oraz utarty w rękach majeranek.
W osobnej szklance hartujemy łyżkę śmietany z kilkoma łyżkami zupy
Gotujemy w sumie z 10 minut
Kiedy wszystkie składniki będą gotowe miksujemy wszystko i dodajemy łyżeczkę masła.
W osobnym garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę octu. KIedy woda będzie już gorąca ( nie może bulgotać) dodajemy jajko i delikatnie łyżką staramy się falującym białkiem okryć żółtko. Gotujemy tak z dwie minuty i wyciągamy
Na talerzu układamy połówkę rozgniecionego ziemniaka, grzyby namoczone oraz jajko w koszulce i wleway zupę i dodajemy koperek na wierzch i kilka krople oleju rydzowego