Zupa krem z topinamburu z gruszką

Opublikowano: 23.10.2018

Niesamowicie smaczny przepis na wegańską zupę krem na bazie niespotykanego w polskich kuchniach warzywa

  • Liczba porcji
    4
  • Czas przygotowania
    30 minut
Trik kulinarny: Zupa krem z topinamburu z gruszką

Składniki

  • 1 kg topinamburu
  • 30 dag gruszek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 5 dag ziaren słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 szczypta przyprawy 5 smaków
  • 1 szczypta curry
  • 1/2 litra wody
  • marynowany imbir do dekoracji
  • świeża kolendra do dekoracji
  • olej dyniowy do polania

PRZYGOTOWANIE

Umyty topinambur kroimy w plastry, gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki i następnie w cząstki. Wrzucamy je do gotującej się wody, dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy do czasu, aż topinambur będzie miękki, następnie miksujemy, dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy i ponownie miksujemy.
Nalewamy na talerze i dekorujemy posiekanym marynowanym imbirem i kolendrą. Polewamy olejem dyniowym i możemy jeść.

Smacznego i na zdrowie!