Zupa Lagman Inessy Kim

Opublikowano: 20.11.2019

Klasyka kuchni Azji środkowej. Wyjątkowy przepis na wyjątkowe okazje.

  • Poziom trudności
    trudny
  • Czas przygotowania
    90 minut
  • Liczba porcji
    4
Trik kulinarny: Zupa Lagman Inessy Kim

Składniki

Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
Zupa Lagman:
  • 800 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 duża czerwona papryka
  • pół główki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 l gorącej wody
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • mielona kolendra
  • mielony kumin

Sposób przygotowania - makaron

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę, szybko zagnieć ciasto. Ugniataj przez 10-15 min, zawiń w folię, daj odpocząć przez min. pół godziny, zagnieć jeszcze raz. Podziel ciasto na 4 części. Każdą cześć rozwałkuj, pokrój na makaron. Dodatkowo za pomocą dłoni trochę zmień kształt makaronu, po czym go lekko wyciągnij.

Sposób przygotowania - zupa

Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w julienne. Paprykę wydrąż i pokrój w cienkie paski. Wołowinę pokrój w paski.
W rondlu albo garnku o grubym dnie rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek, dodaj wołowinę, smaż cały czas mieszając, dodaj marchewkę, wymieszaj, przykryj, zmniejsz ogień i duś przez 15 min. Dodaj przecier pomidorowy i wodę, zagotuj, wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez min. pół godziny. Dodaj paprykę, gotuj przez kolejne 10 min, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, kuminem i kolendrą.
Makaron ugotuj, wyłóż do miseczek, zalej zupą i podawaj. Można przed podaniem udekorować posiekaną dymką lub świeżą kolendrą.