Zupa miso ze szczawiem

Opublikowano: 28.12.2017

Miso posiada wysoką zawartość białka, witamin i składników mineralnych i jest wykorzystywana zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i w nowoczesnym żywieniu. Miso jest przeważnie słona, ale jej smak i aromat zależą od wielu czynników i składników użytych w trakcie procesu fermentacji. Istnieją różne odmiany miso – słone, słodkawe, ziemiste, owocowe i pikantne. Zapraszamy na zaskakującą zupę miso wg. Tomka Czajkowskiego.

  • Zupa miso z wodorostami, tofu i ze szczawiem
    3
Trik kulinarny: Zupa miso ze szczawiem

Składniki

  • 1 litr wody
  • 1 opakowanie silken tofu
  • 50 gramów (ok. 10 grzybów) shitake
  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 płat glonów kombu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek płatków suszonego tuńczyka bonito 
  • 3 jajka (katsuobushi)
  • 2 opakowania gotowego makaronu udon
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 4 łyżki wakame

Przyrządzanie

  • Przygotowanie zupy miso zaczynamy od ugotowana tradycyjnego bulionu dashi. Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody oraz ok. 10 grzybów shiitake, 1 duży płat glonów kombu i 5 łyżek suszonego tuńczyka bonito. Mieszamy i gotujemy wszystkie składniki na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Tofu kroimy w kostkę.
  • Sezam prażymy na patelni.
  • Przygotowujemy jajka. Gotujemy w garnku 2 litry wody i wkładamy jajka na ok. 6 minut do wrzątku. Jajka przed włożeniem do wrzątku powinny mieć temperaturę pokojową. Po ok. 6 minutach przekładamy jajka do zimnej wody.  Gotujemy je na pół miękko.

Przygotowanie

  • Gotowe dashi zlewamy do większego garnka przecedzając je przy użyciu durszlaka. 
  • Dodajemy liście umytego szczawiu (zachowując kilka listów do dodania przy podawaniu miso) oraz szczypiorek (zachowując część szczypiorku do dodania przy podawaniu miso). 
  • Zupę doprawiamy 2 łyżkami pasty miso i próbujemy, czy nie potrzeba dodać więcej. Zupa powinna być lekko słona i kwaśna. 
  • Do miso dodajemy makaron i czekamy, żeby makaron się zagrzał. 
  • Następnie nalewamy zupę do 3 misek i dodajemy do niej pokrojone w kostkę totu oraz przekrojone na pół jajka. Całość posypujemy pokrojonymi liśćmi szczawiu, szczypiorkiem i prażonym sezamem.

fot. Tomek Czajkowski