Pancakes z musem z rabarbaru wg Patryka Piskorza

Opublikowano: 15.06.2018

Jest wiele przepisów na pancakes. Część osób dodaje do pancakes maślankę. Patryk Piskorz proponuje swój wielokrotnie sprawdzony przepis kulinarny. Sprawdziliśmy na warsztatach kulinarnych - pancakes wyszły wyśmienicie.

  • Porcje
    3
Trik kulinarny: Pancakes z musem z rabarbaru wg Patryka Piskorza

Składniki

  • 2 szklanki mąki;
  • 2 jajka;
  • 75 g masła;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 
  • 3 czubate łyżki cukru; 
  • 1,5 szklanki mleka; 
  • szczypta soli;
  • gałązki rabarbaru.

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie pancakes:
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i następnie dodajemy cukier oraz sól do smaku. 
  • Roztapiamy masło i studzimy je. 
  • Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do nich mleko i trochę wystudzonego masła. 
  • Do mokrych składników wsypujemy wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem, cukrem i solą. 
  • Wszystko mieszamy rózgą kuchenną do momentu połączenia składników.

Przygotowanie musu z rabarbaru:
  • Świeży rabarbar (łodygi) płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  • Następnie rabarbar wrzucamy do garnka i dodajemy odrobinę wody. Podczas gotowania dodajemy cukier wg. uznania.
  • Rabarbar dusimy do momentu, aż powstanie jednolity mus.

PRZYRZĄDZANIE

  • Przygotowane ciasto smażymy na suchej nieprzywierającej patelni, z obydwu stron, na lekko złoty kolor. 
  • Pancakes podajemy z ciepłym musem z rabarbaru. Świetnie smakują również z miodem, syropem klonowym oraz konfiturami z malin i wiśni.