VEG PULAO RICE wg Hanny Lis

Opublikowano: 02.07.2018

Hanna Lis zainspirowana licznymi podróżami przygotowała w Cook Story by Samsung swój autorski przepis kulinarny na VEG PULAO RICE.

  • Porcje:
    2
  • Czas przygotowania:
    45 minut
Trik kulinarny: VEG PULAO RICE wg Hanny Lis

Składniki

  • 300 g ryżu basmati
  • 1 duża biała cebula pokrojona w cienkie paski
  • 1 pomidor
  • 250 g mrożonych warzyw (fasolka, marchewka i groszek) 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 cm imbiru pokrojonego w paski
  • 1 zielone chilli (można wyjąć nasiona, żeby złagodzić ostrość)
  • 700 ml bulionu drobiowego z kostki
  • prażona cebulka
  • świeża kolendra
  • ćwiartki limonki 

Mix aromatycznych przypraw:
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (jeera)
  • 4 ziarna pieprzu 
  • 4 goździki
  • 3 strączki zielonego kardamonu
  • 1 strączek czarnego kardamonu
  • 1 anyż gwiaździsty
  • pół laski cynamonu
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE

  1. W sitku płucz pod wodą ryż, aż wypływająca woda będzie całkowicie przezroczysta, przesyp ryż do miski, zalej wodą i mocz przez co najmniej 15 minut (optymalnie 30).
  2. Mrożone warzywa wrzuć do wrzącej wody, odczekaj minutę, odcedź, spłucz lodowatą wodą, odstaw. 
  3. W moździerzu utrzyj czosnek, imbir i chilli na gładką pastę z ćwierć łyżeczką soli.

PRZYRZĄDZANIE

  1. Podgrzej na patelni ghee, dodaj mix przypraw i podsmażaj aż uwolnią aromatyczny zapach.
  2. Dodaj cebulę i często mieszając upraż na złoto-brązowy kolor. Ma być delikatnie chrupiąca.
  3. Dodaj pastę czosnkowo-imbirową z chilli, podsmaż przez minutę i dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażaj około 3 minut.
  4. Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez kolejne 3 minuty. Posól do smaku (niezbyt dużo, bulion już zawiera w sobie sól).
  5. Dodaj odcedzony ryż i smaż cały czas, mieszając przez 1-2 minuty.
  6. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 3/4 bulionu drobiowego, przykryj patelnię. Sprawdzaj co jakiś czas czy jest wystarczająco dużo płynu, w razie konieczności dolej bulionu.
  7. Gotuj pod przykryciem aż cały płyn się wchłonie 
  8. Posyp ryż prażoną cebulką i listkami kolendry, serwuj z ćwiartkami cytryny lub limonki.