Wegańska kaczka wg Atelier Smaku

Opublikowano: 11.06.2018

Ten przepis kulinarny na kaczkę cieszył się wyjątkowym zainteresowaniem w foodtruckowej ofercie duetu Jola Sloma & Mirek Trymbulak. W związku z tym wszedł na stałe do menu. Dla tych osób, które mają daleko do Atelier Smaku (czyli nie mieszkają w Trójmieście) udostępniamy ten wyjątkowy przepis kulinarny. Kotlety sojowe w zupełnie innej wersji nazwane tak, by przywoływały skojarzenia i prowokowały do rozmów na temat. Czy można nazywać wegańskie dania, odwołując się bezpośrednio do nazw zarezerwowanych dla mięsnych potraw? Naszym zdaniem można, gdyż czasy się zmieniają, język też ewoluuje i dorasta do naszych potrzeb. Miłego smakowania i debat

  • Porcje
    4
  • Czas
    40 minut
Trik kulinarny: Wegańska kaczka wg Atelier Smaku

Składniki

  • 15 kotletów sojowych
  • 4 jabłka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka melasy z karobu
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól do smaku
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  • Kotlety obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy je i rwiemy na małe podłużne kawałki (wzdłuż włókien). 
  • Sos sojowy łączymy z melasą z karobu, zalewamy nim kawałeczki kotletów i mieszamy. 
  • Jabłka kroimy w plastry i zapiekamy w piekarniku lub smażymy na patelni na oleju z odrobiną cukru, solą i majerankiem, aż zmiękną. 
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kotletów sojowych w marynacie na złoty kolor. 

PRZYRZĄDZANIE

Następnie układamy obok siebie to, co powstało na obu patelniach i możemy serwować. Proponujemy podawać z kluskami, idealne będą do tego np. gnocchi. Smacznego i na zdrowie!